Szent János apostol feminin volt vagy nő?

Nem csillapodnak a hullámok tudományos körökben sem Leonardo Da Vinci Utolsó Vacsorájának rejtélyes figurája körül azóta, hogy Dan Brown best-sellerében nem kevesebbet sugall, minthogy az, akit eddig Szent János apostolnak hitt a hittudomány és a művészettörténet, nem más, mint Mária Magdolna. A festményen közvetlenül Jézus jobbján látható alak minimum nőiesnek tűnik. Lehet, hogy nemcsak nőies, hanem egyértelműen nő?

2010. április 12., 00:15

Az ügyben két olasz kutató csapott össze legutóbb Olaszországban, ráadásul mindketten nők. Sabrina Sforza Galizia, aki könyvet is írt a témáról, összehasonlította a milánói Santa Maria delle Grazie templomban lévő remekművet azzal az ugyancsak Leonardo által festett pontos másolattal, amelyet XII. Lajos francia király rendelt meg tőle és amelyet jelenleg a Vatikánban őriznek.

A szerző csillagászati jóslásokat vélt felfedezni a női alakban megjelent Szent János apostolnak és Jézusnak a festményen való elhelyezkedéséből, ezért úgy kezeli a két alakot, mint az idő férfi és női principiumát. Ehhez járul hozzá az a tény, mondja Sforza Galizia, hogy az evangelista írásában „nőies” nyelvezetet használ.

Másképp vélekedik egy másik Leonardo-szakértő, Vittoria Haziel. Ő a Mester feljegyzéseiből indul ki. Kézirataiban megtalálta azokat a sorokat, amelyeket Leonardo írt milánói sétái nyomán, amikor arcokat keresett az Utolsó vacsora alakjaihoz. Haziel szerint Szent Jánosnak egy Giovannina nevű lány felel meg, akivel Leonardo egy ispotályban találkozott – az nem derült ki, hogy nővérről vagy betegről volt-e szó – és akinek „fantasztikus arca volt”. A kéziraton közvetlenül Giovannina említése mellett olvasható, hogy Jézus modellje, egy fiatal gróf, Mortaro bíboros volt. Haziel tehát azt a következtetést vonja le, hogy Szent János figurájában nincsen semmi kétértelműség, Leonardo egyszerűen egy női arcot talált a legmegfelelőbbnek az apostol megszemélyesítésére.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).