Bocsánatot kért Susan Sarandon Izraelt kritizáló kijelentése miatt

Az Oscar-díjas sztár, Susan Sarandon elnézést kért zsidóellenes megnyilvánulása miatt, de az amerikai színészügynökség már törölte az ügyfelei közül.

2023. december 3., 10:27

Szerző:

Elnézést kért Izrael- és zsidóellenes kijelentéseiért Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő, akit többek között olyan klasszikussá lett sikerfilmekből ismerhet a közönség, mint a Thelma és Louise vagy a Lorenzo olaja.

A 77 éves művész az Instagramon megjelent bejegyzésében „szörnyű hibának” nevezte a november közepén egy New York-i palesztinpárti tüntetésen mondott szavait, amelyek többi között arról szóltak: „az a harag és gyűlölet, amit a zsidók az október 7-i mészárlás nyomán megtapasztalnak, csak ízelítő abból a bánásmódból, amit a muszlimok átélnek ebben az országban” – idézi a színésznő bejegyzését a szeged.hu.

Susan Sarandon közölte, hogy pontosan az ellenkezője igaz annak, amit állított, miszerint a zsidók számára a közelmúltig idegen volt az üldöztetés. Utalt az évszázadokon át tartó üldözésre, valamint az Európában zsidókat célzó népirtásra, és hozzátette, már megbánta „a valóság lekicsinylését”. A színész szerint eredeti szándéka az volt, hogy kimutassa szolidaritását azokkal, akik a „bigottság” minden formája ellen küzdenek.

A színésznő november 17-én New York belvárosában a palesztinok mellett és Izrael ellen tartott tüntetésen mondott beszédet az összegyűlt tömeg előtt. Az elhangzottak nyomán az egyik meghatározó hollywoodi színészügynökség, az UTA bejelentette, törli ügyfelei közül a művészt, és a héten megerősítette, hogy Susan Sarandon már nem tartozik az általa képviselt színészek közé. 

(Kiemelt kép: Susan Sarandon a fosszilis tüzelőanyagok felszámolásáért tüntet az ENSZ Közgyűlésének 78. és Klíma Ambíciós Csúcstalálkozója előtt New Yorkban, 2023. szeptember 17-én. Fotó: VANESSA CARVALHO / Brazil Photo Press via AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.