Spiegel: Orbán túl messzire megy

Orbán túl messzire megy – figyelmeztet a német liberális Spiegel
hetilap, rámutatva, hogy a magyar kormányfő az országot nyíltan a demokráciából a tekintélyuralomba vezeti át. Az USA már besokallt, utazási tilalmat mondott ki. Berlin és Brüsszel követheti a példát.

2014. október 23., 13:35

Szijjártó Péter Orbán Viktor engedelmes szolgája, pártkörökben azt hallani, nem számít neki, bármilyen megalázó is vele szemben a „főnök“. És immár külügyminiszterként ismét el kellett viselnie, hogy megrendszabályozzák, ám ezúttal Washingtonban, ahol amerikai kollégája nem akarta fogadni. Helyette Nuland államtitkár-helyettessel tárgyalhatott a magas rangú magyar személyiségek ellen hozott beutazási tilalomról és a sajtószabadságról.

Más irányba mutattak a dolgok kedden az Európai Parlamentben is, ahol négy éven belül már ötödször vitatták meg a magyar állapotokat. Azt taglalták, hogy miként lehetne gyorsabban reagálni, ha valahol mint Magyarországon, módszeresen megsértik az alapértékeket.

Vagyis a nemzetközi politika ismét Orbánra figyel, aminek az az oka, hogy gyakran demokráciaellenesen intézi a dolgokat. A választásokon aratott újabb győzelem után a Parlamentben nem létezőnek nyilvánította az ellenzéket, közölve, hogy nincs tovább vita az alapokról. Úgy fogalmazott: „a magyar nép szemszögéből veszélyesnek és szélsőségesnek tekinti azt a politikát, amely fel akarja áldozni az ezeréves Magyarországot az Európai Egyesült Államok oltárán“.

Utána jött a tusványosi beszéd, majd a rendőrség megrohamozta a nem kedvelt civil szervezetek irodáit.

Ara-Kovács Attila úgy értékeli, mindez idáig inkább a médiát, a civil egyesületeket és az elemzőket foglalkoztatta. De most már az USA is támadja, és ez csak a kezdet. Hamarosan Brüsszel és Berlin is belép a képbe, ha Orbán nem reagál a kritikára.

A korrupciós gyanú miatt az Egyesült Államokból kitiltottak ügye mindenesetre példátlan, de az amerikai kormányzat szempontjából indokolt: Fidesz-oligarchák uralják a gazdaság jelentős részét, pártközeli vállalkozók gyakran nyerik meg a versenytárgyalásokat, a közmegbízásokat és földpályázatokat.

Viszont megfeneklettek a vizsgálatok egy sokmilliárdos áfacsalás kapcsán, miután egy NAV-alkalmazott kirobbantotta a botrányt.

Eközben vezető Fidesz-politikusok, mint Rogán Antal és Deutsch Tamás felháborodottan kommentálják a washingtoni retorziót.

(Forrás: Szelestey Lajos – Klubrádió)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).