Spiegel: Lassan fog összeomlani az EU

A hetilap igen tekintélyes szemleírója azt jósolja, hogy össze fog omlani az unió, de nem látványosan, hanem lassanként. Először a széleken bomlik meg és belülről kiüresedik. Wolfgang Münchau úgy véli, hogy a bukásban nem csupán egyes államok téves magatartása játszik szerepet.

2016. január 30., 08:43

A szerző szerint az fenyeget, hogy bedől a schengeni rendszer, ráadásul az elemző nem tartja kizártnak, hogy az olaszok is fontolóra veszik a kilépést. És nem lehet tudni, hogy akkor a britek még bent lesznek-e, továbbá hogy a magyarok és a lengyelek addigra feladják-e a kísérletezést a demokrácia előtti módszerekkel.

Hogy a kedvezőtlen folyamatokat fel lehessen tartóztatni, ahhoz konstruktív közös politika szükséges. A szakember szerint a globális pénzügyi válság megoldásához nem lehet visszahúzódni nemzetállami keretekbe, együttes gazdaságpolitikát kell kialakítani, ami együtt jár azzal, hogy szűkebbre kell szabni az euroövezetet.

Emellett még azt is számításba kell venni, hogy elszegényedik a középosztály, ám az politikai radikalizálódást vált ki. Emiatt még nem okvetlenül kerül veszélybe a demokrácia, a nemzetközi szerződések és intézmények azonban ki vannak téve ennek a kockázatnak. Ez pedig nem a legkedvezőbb feltétel az európai integráció számára.

(Forrás: Spiegel/Szelestey Lajos/Klubrádió)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).