9-13 évre ítélték a függetlenségpárti katalán vezetőket, erőszakba fulladtak a tüntetések

2019. október 14., 21:08

Szerző:

A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt hétfőn közzétett ítéletében, egyúttal ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen. A spanyol kormány tiszteletben tartja, a katalán kormány viszont elutasítja az ítéletet, Katalónia-szerte pedig nagyszabású tüntetések kezdődtek.

A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak, három másik volt katalán kormánytaggal együtt.

A tizenkét vádlott közül három függetlenségi politikusnak nem kell börtönbe vonulnia. Santi Villa, Meritxell Borras és Carles Mundó 60 ezer eurót (20 millió forint) meghaladó pénzbüntetést kapott engedetlenség bűncselekménye miatt. Az összes vádlottat eltiltották a közügyek gyakorlásától, börtönbüntetésükkel megegyező időre. A pénzbüntetésre ítélt három politikus esetében ez 1 év nyolc hónap.

Katalán válság – Ítélethirdetés
Fotó: MTI//David Borrat

A bíróság indoklása szerint mindannyian kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy "jogilag életképtelen" népszavazást terjesztettek elő, amelyet azonban úgy mutattak be mint, amely elvezet a független katalán köztársasághoz. A katalán parlament döntéseivel pedig a jogszerűség látszatát igyekeztek megteremteni, elhitetve az emberekkel, hogy szavazatukkal hozzájárulnak a köztársaság megteremtéséhez.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben nem került a vádlottak padjára Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök és egykori kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja. Kiadatásukat ugyanis Belgiumban és Németországban is elutasították korábban.  legfelsőbb bíróság azonban hétfőn ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a volt elnök ellen, abban bízva, hogy Belgium az ítélet után kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust.

Paul Bekaert, a volt elnök ügyvédje úgy nyilatkozott a sajtónak: ügyfele nem fog elrejtőzni, áll a belga hatóságok rendelkezésére, és bízik bennük.

Carles Puigdemont brüsszeli sajtótájékoztatóján igazságtalannak és embertelennek nevezte az ítéletet, amely véleménye szerint igazolja az elnyomás és a bosszú stratégiáját azokkal szemben, akik a demokratikus utat keresték. A félelem nélküli és lankadatlan megmozdulásokra biztatott a döntéssel szemben, valamint arra, hogy a november 10-i spanyol parlamenti választásokon adjanak arra elutasító és határozott választ. Carles  Puigdemonthoz hasonlóan a jelenlegi katalán kormány is elutasítja, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartja a katalán függetlenségi vezetők elítélését. – Az ítélet demokrácia megsértése és a katalán társadalom lenézése – fogalmazott Quim Torra katalán elnök és bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel. Pedro Sánchez rendkívüli sajtótájékoztatóján az ítélet elfogadásáról és tiszteletben tartásáról beszélt, méltatta a bíróság független munkáját, valamint hangsúlyozta a törvény előtti egyenlőség és a jogszabályok betartásának fontosságát, amely mindenkit egyformán kötelez. Mint mondta, az ítélet kihirdetése után új időszak kezdődik, amelynek egyik fő pillére ismét az egyetértés kell legyen.  

A döntés hatására nagyszabású tüntetések kezdődtek Katalónia-szerte. Kora estére mintegy nyolcezer fős tömeg gyűlt össze a barcelonai El Prat repülőtér T1-es termináljánál, hogy akadályozzák annak elérését, amelyre egy Demokrácia Cunami nevű civil mozgalom buzdított az interneten. A tüntetők több helyen is megpróbálták áttörni a bejáratokat őrző rendőrök sorfalát, akik gumibotot és gumilövedéket használtak a tiltakozók visszaszorításához.  A légikikötő üzemeltetéséért felelős AENA vállalat tájékoztatása szerint már több mint húsz járatot kellett törölni a tüntetés miatt. Ezen kívül mintegy tucatnyi autóúton akadályozzák a közlekedést tiltakozók, és több szakaszon fel kellett függeszteni a vasúti közlekedést is, mert tüntetők vonultak a sínekre.

Barcelona belvárosában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer diák vonult fel a nap folyamán. Gironában mintegy hatezren demonstráltak az ítélet ellen. Megmozdulások voltak Lleidában, Tarragonában és kisebb katalán városokban is.

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet külföldön tervez demonstrációkat a spanyol nagykövetségek előtt, például Londonban és Brüsszelben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.