Sok az áldozat Líbiában

Kadhafi tüzérséggel löveti a líbiai lakosságot, sokan a hegyekbe vagy az ország keleti részébe menekülnek. Közben a NATO-ban a katonai részvételről tanácskoznak.

2011. március 22., 18:12

Támogatja a NATO az ENSZ által elrendelt líbiai fegyverembargót – tudta meg az AFP. A NATO tagországai abban állapodtak meg, hogy haditengerészeti támogatással segítenek. Vagyis hajókat biztosítanak, hogy megakadályozzák a a tenger felőli fegyverszállítást, miután Líbia ellen embargót vezettek be.

A Független Hírügynökség azt írja: szombat óta ülésezik a NATO döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács Brüsszelben arról, hogy miként vegyenek részt a francia-brit-amerikai vezetésű koalícióban. Még nem született megállapodás arról: hogyan kapcsolódik majd be a NATO a légtér ellenőrzésébe. Hozzáteszi a hírügynökség: eddig elsősorban Franciaország és Törökország miatt nem tudtak megállapodni. Előbbi attól fél, hogy a beavatkozás negatív reakciókat váltana ki az arab világban, míg Törökország első perctől kezdve ellenezte a repülésmentes övezet biztosítására indult katonai akciót. Barack Obama szerint a NATO-nak mielőbb részt kell vennie az akcióban.

Norvégia NATO-nagykövete pedig úgy nyilatkozott, hogy országa addig nem engedi repülni a vadászgépeket, amíg egyértelművé nem válik, hogy ki vezeti a hadműveleteket – teszi hozzá a hírügynökség. Nagy-Britanniában hatalmas többséggel jóváhagyta a parlament a fegyveres erők részvételét az ENSZ határozat betartásában.

Közben az országban egyre feszültebb a helyzet: az al-Dzsazíra televízió tájékoztatása szerint Kadhafi támogatói nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni Zenten városát.

Úgy tudja a csatorna, a városból már elmenekültek a lakók, többségük a környező hegyekben bújt el. Más településekről az ország keleti részébe menekült a lakosság. Miszrátában a diktátor csapatai tüzérséggel lőnek. A támadásnak a hírek szerint több áldozata is van, köztük négy gyerek. Ők egy kocsiban utaztak, amikor találat érte az autót. Összesen negyven miszrátai áldozatról tudnak a helyi hírügynökségek.

Az MTI azt írja: keddre virradó éjszaka lezuhant az amerikai légierő egyik gépe. Úgy tudni, műszaki hiba okozta a balesetet. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük könnyebb sérüléseket szenvedett. Ez volt egyébként a harmadik éjszaka, hogy a koalíció légitámadásokat hajtott végre Kadhafi erői ellen.

Mindezt Kína azért tartja aggályosnak, mert a koalíciós erők támadása polgári áldozatokat is követelt. Jiang Yu külügyi szóvivő azt mondta: „Az ENSZ repüléstilalmi zónára vonatkozó határozatának a polgári személyek védelmét kell szolgálnia”

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.