Sanghajban – oroszul

Sanghaj, e több mint húszmillió lakosú kínai metropolisz, a tavalyi expo-város egyetemi campusában egy héten keresztül orosz nyelven beszélő tanárok és diákok (kínaiak és külföldiek) voltak a “hangadók”. Az Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Világszövetségének (MAPRJAL) XII. kongresszusára az öt kontinens 48 országából – köztük Magyarországról – több mint ezren érkeztek.

2011. június 6., 15:19

A tanácskozáson hangsúlyozták általában az idegen nyelvek, de ezeken belül is kiemelten az orosz nyelv oktatásának jelentőségét a XXI. században. A kongresszuson részt vevő Bakonyi István professzor (Széchenyi István Egyetem, Győr) munkatársunknak elmondta, hogy jelenleg Kínában több mint száz felsőoktatási intézményben tanulják az orosz nyelvet, sok középiskolában pedig az angol után ez a második idegen nyelv. Az ázsiai szuperhatalomban egyre nagyobb az igény oroszul tárgyalóképes szinten tudó szakemberekre, főként mérnökökre és közgazdászokra.

A Sanghaji Idegen Nyelvek Egyetemén, a pravoszláv templomra emlékeztető épületben talált otthonra az Orosz Nyelvi Fakultás. E karon több mint hatvan éve képeznek magas szintű nyelvtudású tanárokat, műfordítókat, tolmácsokat, diplomatákat, sőt idegenvezetőket is. A háromlépcsős rendszerben az alapképzés négy éves, a mesterképzés két és fél éves, a PhD tanulmányok pedig három évet igényelnek.

A szekcióüléseken a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a külföldön élő orosz anyanyelvű nemzedékek nyelvtanulásáról, tananyagaikról. Világszerte az a törekvés, hogy a külföldön élő, tanuló és dolgozó fiatalok ne felejtsék el anyanyelvüket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.