Salvini szerint egy liter vodkát sem fogadott el orosz forrásból, de nem tagadta tanácsadója orosz találkozóját

2019. július 11., 16:23

Szerző:

„Egy garast, eurót, dollárt vagy egy liter vodkát sem fogadtam el orosz finanszírozásból”

– nyilatkozta az olasz ANSA hírügynökségnek Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője szerdán, miután a Buzzfeed News bemutatta, hogy legközelebbi tanácsadója a kormány felé bekötött oroszokkal tárgyalt Moszkvában 2018 végén, hogy miként tudnák milliókkal támogatni az euroszkeptikus populista pártját.

Salvini azonban nem tagadta, hogy tanácsadója, Gianluca Savioni ne tárgyalt volna oroszokkal a tiltott finanszírozásról.

A hangfelvételen rögzített beszélgetésen elhangzott, hogy azért támogassák az oroszok Salviniékat, mert ő az egyik politikus, akik Európa megváltoztatására törekszenek, mint amilyen többek között Orbán Viktor is.

EP-választás
Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Az olasz parlamentben a szerdai fejlemények fényében várhatóan vizsgálóbizottság alakul, erről beszélt a BuzzFeednek a jelenleg ellenzékben ülő Matteo Renzi volt miniszterelnök is.

A feltárt tárgyalás, illetve az arról készült hangfelvétel lehet az első konkrét eset, amikor fény derül az orosz kormány európai befolyásolási kísérleteire, amiket a magukat nacionalistának valló populista pártokon keresztül valósít meg.

Korábban fény derült arra, hogy a francia Nemzeti Gyűlés kedvezményes kölcsönben részesült egy orosz állami banktól, de a kölcsön még nem törvénytelen eszköz. Ehhez képest sokkal nagyobb botrány kerekedett Ausztriában, mikor Heinz-Christian Strache miniszterelnök-helyettesről, a populista Osztrák Szabadságpárt vezetőjéről szivárogtattak ki egy videófelvételt, amikor magukat oroszoknak kiadó milliárdos körökkel tárgyalt, hogy orosz támogatással átalakítsák az osztrák médiaviszonyokat orbáni minőségben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.