Rebarbara

A napfény- és vitaminhiányos tél után, tavasszal már ki vagyunk éhezve egy kis friss zöldségre, gyümölcsre. Az egyik legkorábban ehető növény a rebarbara, amivel – számos előnye ellenére – Magyarországon meglehetősen mostohán bánunk, ám Angliában fölöttébb népszerű ez a sokféleképpen elkészíthető és egészséges finomság, ha mértékkel fogyasztjuk. Szőke nők figyelmébe különösen ajánljuk!

2016. május 2., 19:45

Szerző:

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) hatalmas bokorrá növő évelő növény. Óriási levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat. Ehető része a levél nyele, magát a levelet csak egészen zsenge korban szabad megenni, mert idővel annyi oxálsav halmozódik fel benne, amely mérgezővé válik!

A növényt mintegy 4500-5000 éve ismerjük, első konkrét írásos nyoma egy i.e. 2700-ből való kínai gyógyfüves könyvben található. Gyógynövényként gyöktörzsét használják. Számos növényi rostot és értékes cseranyagokat tartalmaz. A vitaminok közül bőségesen található benne A-, B1-, B2- és C-vitamin, valamint niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén van benne. Hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak is alkalmas, valamint vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat!!!

Ha olvasóink nem rémültek meg túlságosan, ajánljuk az angol Julia Leonard receptjét.

Rebarbara vérnaranccsal, vaníliával, görög joghurttal és pirított mandulával
3-4 adag
Hozzávalók
Melegítsük 160°C-ra a sütőt
1 db vaníliarúd
500 g görög joghurt
20 g szeletelt mandula
450-500 g rebarbara (kb. 5-6 levélnyél)
2 db vérnarancs (helyettesíthető rendes naranccsal)
20 g demerara cukor (nádcukor)

Hosszában vágjuk fel a vaníliarudat és kaparjuk ki a magokat, szórjuk bele a tálba öntött joghurtba, és alaposan keverjük össze. Tegyük hűtőbe.
Sütőben vagy serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, Vigyázzunk, mert könnyen odakap! Ha kész, tegyük félre.
Mossuk meg a rebarbarát, az alsó/felső végét vágjuk le, és aprítsunk 7-8 cm hosszú darabokat belőle, majd helyezzük sütőformába.
Az egyik narancs héját reszeljük le és tegyük félre, majd mindkét narancsot facsarjuk ki, öntsük a rebarbarára és szórjunk rá kb. 12 g cukrot. Toljuk be sütőbe és kb. 20 percig hagyjuk bent. Ellenőrizzük rendszeresen. Akkor jó, ha a kés könnyen beleszúrható, de a formáját még megtartotta. Ha kész, vegyük ki, szükség esetén édesítsük még.
A joghurtot öntsük ki 3-4 tálkába, a tetejére helyezzük rá a rebarbarát, díszítsük a pirított mandulával, narancshéjjal, csorgassuk rá a vérnarancs levét és szórjuk meg a maradék cukorral. Mennyei!

És még valami. Külön érdekessége ennek a növénynek, hogy a gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat halványítja.

Ehhez főzzünk egy maréknyi felaprított rebarbarát 2,5 dl vízben 15 percig.

Miután kihűlt, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat. Ha szőkék vagyunk.
Sok sikert!

Várjuk a

Facebookon is!

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).