1,2 millió dolláros óvadék ellenében haza is mehet a George Floyd halálát okozó rendőr

2020. június 9., 06:52

Szerző:

Szabadlábon is védekezhet Derek Chauvin, ha kifizet 1,25 millió dollárt – a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr óvadékát hétfőn határozták meg, mint a New York Times beszámolója alapján tudósít az Index.

A május 29-e óta börtönben lévő Chauvin meghallgatása a megerősített Hennepin megyei bíróságon folyt. A férfit szándékos emberöléssel vádolják, és akár 40 évet is kaphat. Három társa, Thomas Lane, J. Alexander Kueng és Tou Thao ellen pedig a szándékos emberölésben való bűnrészesség a vád.

 

A George Floyd megölésével vádolt minneapolisi rendőrök (balrój jobbra): Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane és Tou Thaon.
Fotó: MTI/AP/Hennepin megyei rendőrség

Az óvadék – ami átszámítva közel 400 millió forint – levihetik 1 millió dollárig, ha Chauvin betart néhány feltételt, például át kellene adnia az összes lőfegyverét a hatóságoknak, Minnesota államban kell maradnia a tárgyalásig, nem léphet kapcsolatba a Floyd családdal, és vállalja, hogy nem dolgozik hatósági szerveknél. 

Az ő óvadéka szignifikánsan magasabb, mint a másik 3 gyanúsítottnak, akiknek fejenként 750 ezer dollárt kellene fizetniük, hogy szabadlábon védekezhessenek.

Ketten közülük épp hogy beléptek a rendőrség kötelékébe, és Chauvint hibáztatják, aki a betanulásuk idejére a felettesük volt.

Derek Chauvint és társait május 25-én riasztották Minneapolisban a 46 éves fekete férfi miatt, aki egy boltban állítólag hamis pénzzel fizetett. A csalás, hamisítás ugyan súlyos bűncselekménynek számít ott, Chauvin 8 és fél percig térdelt aztán Floyd nyakán – két társa pedig a hátán –, hiába próbálta többször közölni, hogy nem kap levegőt, ahogy a rendőrök köré sereglő emberek is kérlelték őket, szálljanak le Floydról.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).