Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás

2018. december 7. 19:29 - szerző: MTI

A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban. A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket – közölte Michal Koudelka a BIS, tehát a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában.

Michal Koudelka bejelentésével – a közismerten orosz- és Putyin-barát – Milos Zeman cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott „fokozott orosz és kínai veszély" alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására. 

Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak – reagált Koudelka bejelentésére Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében. 

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez. 

Koudelka szerint a cseh civil elhárítás az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket. 

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás „nem képes jó szakmai munkát végezni". 

„ A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai" – írta nyilatkozatában Andrej Babis kormányfő.  Jan Hamácek belügyminiszter szintén azt nyilatkozta, hogy a BIS munkájával elégedett. 

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.