Nyolcvanöt embert mentettek ki egy bajba jutott hajóból Málta partjainál

2019. május 11., 11:23

Szerző:

Nyolcvanöt embert mentettek ki a máltai hatóságok egy bajba jutott bárka fedélzetéről Málta partjainál - közölte szombaton a szigetország haditengerészete. Az illegálisan Európába igyekvő emberek állapotáról és nemzetiségéről a máltai hatóságok egyelőre nem közöltek információkat. 

Pénteken Tunézia partjainál is felborult egy menekülteket szállító hajó, a balesetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a tunéziai hatóságok szerint több mint hatvanöten vesztették életüket. Ugyancsak pénteken a líbiai haditengerészet 213 migránst fordított vissza a Földközi-tengeren.

A Földközi-tengeren keresztül útnak indulók - főként a szubszaharai országok állampolgárai - illegálisan igyekeznek Európába jutni, gyakran az életük kockáztatásával.

Januárban Joseph Muscat máltai miniszterelnök azzal vádolta a nem kormányzati szervezetek (NGO) menekülteket mentő hajóit, hogy a Földközi-tengeren végzett tevékenységükkel akaratukon kívül bátorítják az embercsempészeket, akik így egyre több embert indítanak útnak Európa felé.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.