New York Times: A liberalizmus halott

2016. április 15. 10:24

A New York Times kommentárja szerint a liberalizmus halott, de legalábbis erősen gyengélkedik. Pedig negyedszázada még úgy látszott, hogy győzedelmeskedett a totalitárius utópiák fölött, ám most ostrom alatt áll, kívülről és belülről egyaránt.

A cikk szerint megjelent a színen a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, hogy új formában ellenőrizze és a manipulálja az emberi jellem gyenge vonásait. A józan ésszel szemben álló erők napjainkban mindenütt jelen vannak, pl.

Trump Amerikájában, Putyin Oroszországában és Le Pen Franciaországában. Az autoriter rendszerek egyre jobban megerősödnek, Moszkvától kezdve, Budapesten és Varsón át, Pekingig. A liberalizmus ugyanakkor kénytelen visszavonulni.

A fokozódó egyenlőtlenségekkel küszködő nyugati társadalmak azt tükrözik, hogy új türelmetlenség mutatkozik a többféle igazsággal szemben, új fajta türelmetlenség és elutasítás jelentkezik a kompromisszumokkal szemben, jóllehet azok teszik lehetővé, hogy működjön a liberális demokrácia. Mindenütt veszély leselkedik a liberális nyugati rendszerekre.

Lehet, hogy a liberalizmus csak annyit ér, mint egy harci kiáltás, ám az emberi méltóság és tisztesség számára nincsen nála fontosabb.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)