Ökológiai katasztrófa fenyegeti Nepált, több millió fát akarnak kivágni egy repülőtér miatt

2019. augusztus 19., 17:30

Szerző:

Egy új nemzetközi repülőtér ellen tüntettek természetvédők hétfőn Nepálban, mivel annak megépítéséhez több millió fát kell kivágni az ország déli részén. A tüntetők eltorlaszolták a nepáli légügyi hatóság és az erdészeti minisztérium bejáratát, követelve, hogy más helyszínt keressenek a tervezett repülőtérnek.

Fotó: AsiaNews

Nepál második nemzetközi repülőterét az ország délkeleti részén fekvő Nijgadhban, a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre akarják felépíteni. Becslések szerint 2 és fél millió fát kell kivágni a 3,5 milliárd dolláros beruházáshoz. A természetvédők szerint a tervezett repülőtér ökológiai katasztrófát jelent, mert vadon élő állatoknak életteret adó erdőket irtanak ki miatta. A aktivisták elismerik, hogy szükség van egy nemzetközi repülőtérre a térségben, de más helyszínt szeretnének neki. A repülőtér építése miatt kitelepítenek 500 családot is. 

Nepál jelenlegi egyetlen nemzetközi repülőtere a fővárosban, Katmanduban üzemel, amikor - télen és az esős évszakban - az időjárási feltételek megengedik.

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).