Németország újabb szankciós listát javasol a fehérorosz tüntetések erőszakos elnyomói ellen

2020. október 12., 14:19

Szerző:

Ezen a listán Aljakszandr Lukasenkának is szerepelnie kellene - jelentette ki a német külügyminiszter az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozására érkezve Luxemburgban.

Heiko Maas szerint Fehéroroszországban nem javult a helyzet, Lukasenka rezsime továbbra is megfélemlítést és erőszakot alkalmaz a békés tüntetőkkel szemben. 

Az EU egyelőre azonban nem vet ki szankciókat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre, annak ellenére, hogy diplomáciai források szerint a tagországok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán erről megállapodás született.

 Az Európai Unió Tanácsának hétfőn elfogadott következtetései megerősítik, hogy az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, és Lukasenka nem rendelkezik demokratikus legitimitással. A külügyminiszterek kilátásba helyzeték, hogy a választások elcsalásáért és az azt követő tüntetések elnyomásáért szankcionált 40 személy listáját a jövőben kibővítik -akár Lukasenka személyével is -, amennyiben a helyzet nem javul az országban.

Sajtóértesülések szerint vasárnap négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők Fehéroroszországban, ahol már két hónapja tiltakozások folynak az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt. Nem hivatalos adatok szerint már több mint 13 ezer tüntetőt tartóztattak le belbiztonsági erők. Az országot több mint 20 éve kormányzó Aljakszandr Lukasenka újraválasztását - számos szomszédos országgal együtt - az EU sem ismeri el.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.