Nem volt műszakija a limuzinnak, a sofőrnek sem volt jogosítványa a húsz halálos áldozatot követelő balesetnél

2018. október 9., 09:54

Szerző:

Illegálisan átalakított 2001-es Ford Expedition volt az a limuzin, ami halálos balesetet okozott a hétvégén New Yorkban. Mint kiderült, a járműnek nem volt érvényes műszaki vizsgája, ennek tetejében pedig a sofőrnek nem volt limuzinra érvényes jogosítványa – írja a CNN.

A Prestige Limousine Chauffeur Service cégnek, melynek tulajdonában volt a jármű eddig már négy autóját kellett kivonnia a forgalomból amiért különböző ellenőrzéseken megbuktak. A tragédia idején két sofőrrel és három autóval működtek.

A hétvégén egy tizenhét főből álló baráti társaság ünnepelte volna egyikük harmincadik születésnapját, amikor limuzinjuk sofőrje elvesztette az uralmat az autó felett, és egy lejtőn haladt nagy sebességgel, majd lassítás nélkül áthaladt egy kereszteződésen és egy álló autóba csapódott a New York-i Schoharie-ban található Apple Barrel Country nevű áruház és kávézó parkolójában. Onnan tovább sodródott és fákat kidöntve, egy murvás részen állt meg.

Az ütközésben a limuzin 17 utasa és a sofőr, valamint két gyalogos is meghalt – írja a New York Times.

Az áldozatok között van négy lánytestvér és férjeik, és két fiútestvér is.

A Nemzeti Közlekedés Biztonsági Hivatal, azaz NTSB nyomozói szerint ez a legtöbb halálos áldozatot követelő közúri baleset egy 2009-es buffalói légikatasztrófa óta, amiben ötvenen vesztették életüket.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).