Újabb bizonyítékok kerültek elő Navalnij megmérgezéséről

2020. december 14., 14:41

Szerző:

Előtte az aktivista feleségét is megpróbálhatták megmérgezni. 

A cellainformációkból úgy tűnik, hogy az orosz belbiztonsági szolgálat (FSB) mérgezhette meg az ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt – idézi a Guardian a Bellingcat tényfeltáró cikkét. 

Az FSB már 2017 augusztusa óta követhette Navalnijt: azután kezdhettek nyomozni utána, hogy az aktivista bejelenetette indulási szándékát az orosz elnökválasztáson. A Bellingcat szerint több mint 30 útja során kémkedtek Navalnij után. Először júliusban próbálták megmérgezni, amikor feleségével Kalinyingrádba utaztak: Julija Navalnij váratlanul rosszul érezte magát egyik este, de másnapra felépült. Augusztusban aztán már Alekszejt célozták, egy szibériai kampánykörútja során hajtották végre az akciót. Az aktivista a Tomszk-Moszkva járaton lett rosszul, összeesett, a gép pedig kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. Az aktivistát később Németországba szállították, ahol megállapították, hogy a Szkripal-ügyhöz hasonlóan az elkövetők itt is a novicsok nevű idegmérget használták. 

A cellainformációk alapján a három FSB-ügynök Novoszibirszkbe, és később Tomszkba is követhette Navalnijt. A novicsokot valószínűleg a hotelszobájában lévő vizespalackba csempészhették bele. A Bellingcat azt írja, a művelet “a Kreml teljes jóváhagyásával történhetett”. 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.