Navalnij édesanyja üzent Putyinnak

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.

2024. február 21., 08:50

Szerző:

Michael Siebert, az EU külügyi szolgálatának Kelet-Európáért, Oroszországért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója bekérette Oroszország Európai Unió melletti ügyvivőjét, Kirill Logvinovot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében – közölte a brüsszeli testület kedden. A külügyi szolgálat sajtóközleménye szerint „az uniós fél közölte felháborodását Navalnij halála miatt, amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli”. 

Michael Siebert felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé Alekszej Navalnij halála körülményeinek független és átlátható nemzetközi kivizsgálását. Sürgette továbbá Moszkvát, hogy haladéktalanul adja át a politikus holttestét a családjának, és tegye lehetővé számukra a temetés megszervezését.

„Oroszországnak azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engednie az összes többi politikai foglyot, azokat is, akiket azért tartoztattak le országszerte, mert tiszteletüket fejezték ki az elhunyt orosz politikus iránt” – hívta fel a figyelmet az uniós külügyi szolgálat.

Lengyelország és Belgium bekérette az orosz nagykövetet, Franciaország „független és átfogó vizsgálatot” kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében, melyért az orosz hatóságokat tartja „teljes mértékben felelősnek” – közölte kedden a francia külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vet ki Navalnij halála miatt Oroszországra

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken jelent be az újabb, Oroszországgal szembeni szankciócsomagot, amely Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halála és az Ukrajnában zajló háború miatt kerül bevezetésre – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden.

Kirby a szankciók részleteiről azonban nem nyújtott információt, vagyis nem tudni, mely cégek, magánszemélyek, hogy lesznek érintettek – írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A sajtótájékoztatón Kirby hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok vizsgálatot és transzparenciát követel Oroszországtól Navalnij halála kapcsán, illetve kijelentette, hogy annak pontos körülményeitől függetlenül a felelős Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Navalnij édesanyja: „...hadd lássam végre a fiamat!”

Ljudmila Navalnaja, Alekszej Navalnij édesanyja azt követeli, hogy Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin adja át fia holttestét. „Vlagyimir Putyin… hadd lássam végre a fiamat” – könyörgött Navalnaja egy videóüzenetben. Az X közösségimédia-platform Julia Navalnaja fiókját kedden felfüggesztették, miután „a platform manipuláció és spam elleni védelmi mechanizmusa” tévesen úgy jelölte meg, hogy megsértette a szabályokat.

(Kiemelt kép: megemlékezés Navalnij halála után New Yorkban. Forrás: Lokman Vural Elibol / ANADOLU / Anadolu via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

2024. május 15., 11:52

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.