Kiderült, hogy a templomszolga gyújtotta fel a nantes-i székesegyházat

2020. július 26., 10:23

Szerző:

Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton éjszaka a nantes-i székesegyházban kiütött tűzzel összefüggésben egyszer már őrizetbe vett, később azonban szabadon bocsátott önkéntest - jelentette be a francia város ügyészsége.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy a templomban miseszolgaként dolgozó 39 éves ruandai férfit másodjára is őrizetbe vették, miután hétfőn egyszer már eljárás megindítása nélkül szabadon engedték.

Pierre Sennes ügyész azt közölte, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján valószínűleg bűncselekmény történt a nyugat-franciaországi gótikus katedrálisban.

A vádhatóság szándékos gyújtogatás miatt indított vizsgálatot. A nyomozók szerint a tűz három helyről indult az épületben, megsemmisítve Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotását, valamint a katedrális orgonáját, amelynek építése a 15. században kezdődött.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).