Nagy ár a francia túszokért Nigerben

Niger, Gao – Az al-Kaida az Iszlám Maghrebben (AQIM) 90 millió euró váltságdíjat követel a szeptemberben elrabolt francia túszokért.

2011. március 22., 14:50

A terroristák a pénz mellett a külföldön– köztük Franciaországban is – fogva tartott AQIM tagok szabadon engedését követelik Párizstól. 2010 szeptemberében Nigerben hét túszt ejtettek foglyul az emberrablók. Az elhurcoltak között volt az Areva francia atomerőmű-gyártó vállalat nigeri kirendeltségének vezérigazgatója és felesége, valamint a cég öt francia és két afrikai alkalmazottja.. A nőt és a két afrikait február 25-én végül váltságdíj fejében elengedték. Az AQIM vezetője figyelmeztette Franciaországot, hogy vonja vissza csapatait Afganisztánból, ha épségben szeretné viszontlátni a túszokat. A foglyokat elrablásuk után Maliba szállították.

Az Al-Kaida az Iszlám Maghrebben a térség legerősebb és legszervezettebb terror hálózata. Az AQIM jelenlegi legfőbb tevékenysége a külföldi személyek túszul ejtése, hogy aztán komoly váltságdíj fejében szabadon engedjék őket. Az AQIM jelenleg négy országban működik: Algéria, Mali, Mauritánia és Niger.

További, Afrikával kapcsolatos hírekért látogasson el az

AfriPort.huoldalára!