Illegális misét tartott a pap a szlovák faluban, lecsapott a rendőrség

2020. március 23., 13:14

Szerző:

Mintegy húsz hívő jelent meg a trencséni járásbeli Trenčianska Teplá (Hőlak) község templomában vasárnap reggel.

Március 10-ikétől nem szabad szentmiséket rendezni Szlovákiában, a helyi  plébános, Ján Vallo azonban már március 11-én is tartott egyet. A most vasárnapi szentmise után ráadásul a helyszínre kiérkező rendőröknek, akik mindenkit ott találtak, azzal érvelt, hogy a templom ajtajai be vannak zárva, majd az alkotmányra hivatkozott - írja a Nový Čas nyomán a Parameter.

Az esemény után a hívők is ködösíteni próbáltak. Az egyikük előszöt azt állította, csak egyedül volt a papnál, ám miután a lap munkatársa felhívta a figyelmét arra, hogy többeket is láttak kijönni a templomból, elismerte, hogy voltak ott néhányan, de nem számolta meg, mennyien. Hozzátette:

nem fél, és a jelenlegi helyzet ellenére az élet nem állhat meg.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.