Militáns civil szervezetek vadásznak a menekültekre

Közép- és Kelet-Európában militáns civil szervezetek vadásznak a menekültekre. Önjelölt rendfenntartók őrjáratoznak a katonai öltözékben a táborok előtt, segítenek a határvédelemben – tudósít a .

2016. április 18., 14:40

A Baltikumtól Bulgáriáig mindenütt jelen vannak az ilyen szélsőjobbos magánhadseregek és polgárőrségek – írja a

Spiegel. Sokan közülük már évekkel ezelőtt színre léptek, pl. az állítólagos cigánybűnözés ellen. Most olyan terepet találtak, amitől még nagyobb társadalmi elfogadottságot remélnek az önbíráskodáshoz: a menekülteket.

Egy cseh politológus veszélyesnek tartja a jelenséget, mert ezek az egységek elhagyták a szubkultúrát és jól szervezett, tettre kész politikai erővé váltak. Kihívják a jogrendszert, és egyes államok gyengék, illetve tétlenek velük szemben.

Az éllovas Magyarország, ahol már a korábbi, szociálliberális vezetés alatt több ilyen szervezet alakult. A tilalom ellenére javarészt tovább működnek. Azon kívül évek óta több tízezer taggal léteznek az államilag támogatott polgárőrségek, illetve a mezőőrök széles körű rendőri felhatalmazással.

Tamás Gáspár Miklós azt mondja, a rossz az, hogy a szélsőjobbos félkatonai csoportok összeállnak a törvények szervekkel a rend védelmében. Lásd Ásotthalmot, Toroczkai Lászlóval az élen. A polgármester által készített harcias videó sikere a jelek szerint megihlette a kormányt is, amely az eredetihez igencsak hasonló menekültellenes akciófilmbejátszást tett fel a netre.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).