Ismeretlenek fegyverrel lőttek egy mexikói újság épületére, két nappal korábban pedig agyonlőttek egy újságírót és testőrét

2020. augusztus 5., 07:53

Szerző:

Ismeretlenek golyózáport zúdítottak egy újság szerkesztőségének épületére kedden Mexikóban, két nappal azután, hogy merénylet áldozata le egy újságíró és testőre.

A mexikói ügyészség közlése szerint a támadás a Diario de Iguala című lapot érte, ám egyetlen munkatársa sem sérült meg, mivel az irodákban senki sem dolgozott a koronavírus-járvány miatt. 

A lap nyilatkozatban közölte, hogy nem közöl cikkeket bűntettekről és erőszakról, olyan témákról, amelyek kiváltják bűnbandák haragját.

A két nappal korábban egy étteremben agyonlőtt újságíró nem ennél a lapnál dolgozott, hanem egy internetes kiadványnál.

– Határozottan elítéljük a Diario de Iguala elleni támadást. A szólásszabadság és a társadalmi béke biztosítása Mexikó kormányának elsőrendű feladata – írta reagálásként twitterüzenetben Olga Sanchez Cordero, Mexikó belügyminisztere.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.