Mérgező és ártalmatlan algák az olasz tengerben

Július elején a sziciliai LeFemmine szigetnél fürdőzők közül néhány tucatnyian kerültek kórházba algamérgezés miatt. Egy héttel korábban pedig Palermo nyugati partjainál tört ki mintegy ötven emberen a torokfájás, nátha és köhögés.

2011. július 19., 06:09

Liguriában ugyanebben az időben az algaveszély sárga fokozata volt érvényben, amelynek értelmében felhívták a fürdőzők figyelmét arra,hogy kerüljék a tengerben azokat a helyeket, ahol a tenger körülzárt állóvizeket alkot. Ugyanis ezeken a helyeken alakulnak ki a mérgező gócok a magas hőmérséklet és a tenger felől fújó szél hatására.



A legemlékezetesebb eset Genovában történt 2005 júliusában, amikor kétszáz fürdőző fordult a mentőkhöz torokfájás és könnyezés miatt. Ezt említi a vonatkozó irodalom a legtömegesebb algamérgezésként.

Kiderült, hogy a felelős egy ostreopsis nevű mikroalga volt, amely szinte láthatatlan, de gyakran él a barna színű, csúnya, de ártalmatlan makroalgákon.

Az Arpal / Agenzia Regionale per la Protezione dell,Ambiente Ligure - Liguriai regionális környezetvédelmi ügynökség / kidolgozott egy megelőzési rendszert, amelyben öt veszélyre való felhívási fokozat van: fehér,zöld, sárga, narancs színű és piros. /bővebb tájékoztatás a www.arpal, gov. it –en./

Az alga nem mindig mérgező - mondják a kutatók - ehhez magas hőmérsékletű levegőre és vízre, valamint sok fényre van szükség. Az irritációt az aerosol váltja ki, amelyet belélegez az, aki a vízben vagy a parton van.

A liguriai partokat már öt éve monitorozzák, de ezekben e napokban egy újabb szokatlan jelenségre kellett felfigyelniük: a tenger Santa Margheritánál és Sestri Levantenél feltűnően fényes zölddé vált. Attól tartottak,hogy valami kémiai anyag került a vízbe, szerencsére azonban egy klorofil alga volt a tettes, amely szemmel szintén nem látható,viszont teljesen ártalmatlan.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.