Merénylet előkészülete miatt korábban elítélték a londoni késelőt, próbaidőn volt, amikor járókelőkre támadott

2019. november 30., 10:24

Szerző:

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt éveket töltött börtönben a Londonban elkövetett pénteki késeléses támadás gyanúsítottja, akit tavaly helyeztek feltételesen szabadlábra.

A 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, miután két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél.

A londoni tömegközlekedés szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) szombat reggeli tájékoztatása szerint a Temze felett ívelő négysávos London híd - a City és a déli városrész közötti legforgalmasabb közúti átkelő - továbbra is mindkét forgalmi irányban zárva van, több környékbeli utcával együtt.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szombati tájékoztatásában közölte, hogy a rendőrség a terrortámadással kapcsolatban más gyanúsítottat nem keres. Megerősítette, hogy a késeléses merényletben két ember – egy férfi és egy nő – halt meg, egy férfi és két nő megsérült. A londoni rendőrség vizsgálata alapján a támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott. Az épületben Learning Together - Együtt tanulni - címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.

Késeléses támadás Londonban
Fotó: MTI/AP/@HLOBlog

A rendezvényen a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól volt szó, és a program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna. Usman Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése. A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. A The Times értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán. Két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását. Péntek este a BBC televíziónak nyilatkozva a kormányfő kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. – Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetetések végrehajtását – fogalmazott a brit kormányfő.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.