Felgyújtotta magát és meghalt egy amerikai katona

Belehalt sérüléseibe az az amerikai katona, aki vasárnap felgyújtotta magát Izrael nagykövetségénél Washingtonban.

2024. február 26., 18:58

Szerző:

A légierő aktív tagjaként említett katona vasárnap délután 1 órakor jelent meg Izrael amerikai külképviseletének épületénél, gyúlékony anyaggal locsolta le és lángra lobbantotta magát. Egy hatósági illetékes arról számolt be, hogy a férfi az interneten is közvetítette cselekedetét, a felvételen pedig az hallható, hogy azt mondja: „tovább nem vállal bűnrészességet népirtásban".

A rendőrség nem közölt részleteket az incidensről, a nyomozás tart, így a katona nevét sem hozták nyilvánosságra – írta az MTI, azonban a CNN szerint egy 25 éves katonáról van szó, a neve Aaron Bushnell volt és a texasi San Antonioban lakott

Az incidensről készült videó a CNN birtokába került, ezen azt mondta Bushnell, hogy többé nem lesz bűnrészes a népirtásban, és szenvedése minimális a palesztinokhoz képest, mivel a humanitárius válság továbbra is fennáll Gázában. Ezután a felvevőkészüléket a földre helyezte, majd ismeretlen folyadékkal öntötte le magát és meggyújtotta, miközben azt kiabálta: „Szabad Palesztina”. A felvételen végül összeesik, közben a rendőrök tűzoltó készülékekkel rohannak eloltani a lángokat.

Ezt követően a mentők egy helyi kórházba szállították, ahol meghalt – áll a Fővárosi Rendőrkapitányság közleményében. Az élő közvetítésről készült, az egyik közösségi oldalon korábban látható videót azóta eltávolították.

Az amerikai főváros rendőrsége megerősítette, hogy emberei részt vettek egy intézkedésben a titkosszolgálat beavatkozását segítve, és egy bombakereső egység is kivonult, hogy átvizsgáljon egy gyanús járművet. Az autóban nem találtak veszélyes anyagot.

Bushnell személyazonosságát hivatalosan is megerősítették, Rose Riley, az Egyesült Államok légierejének szóvivője pedig azt mondta, hogy aktív szolgálatot teljesítő pilóta volt. További részleteket a legközelebbi hozzátartozók bejelentése után adnak majd – közölte a légierő.

Decemberben egy ember felgyújtotta magát Izrael atlantai konzulátusa előtt, amit a rendőrség „politikai tiltakozás szélsőséges cselekményeként” aposztrofált. A helyszínen előkerült egy palesztin zászló is, és mint kiderült, benzint használt a férfi az öngyilkossághoz – közölték a rendőrség és a tűzoltóság illetékesei egy sajtótájékoztatón.

Izrael háborút folytat a Hamász ellen Gázában, miután a csoport október 7-én 1200 embert megölt egy előre eltervezett támadásban. A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint a válaszlépésben csaknem 30 ezer ember halt meg Gázában.

(Kiemelt kép: A 25 éves Aaron Bushnell, az amerikai légierő egyik aktív tagja felgyújtotta magát Izrael washingtoni nagykövetsége előtt, tiltakozásul a gázai háború ellen. 2024. február 25. Fotó: Celal Gunes / Anadolu)

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.