Magyarországon röhög a fél világ

A világ egyetemeinek toplistáján nem található magyar egyetem az első ötszáz között. Talán a Kaposvári Egyetem rektora ezen akart változtatni, amikor szigorú dresszkódot írt elő az egyetemistáknak. Elképzelése jól sikerült: a felső oktatási intézmény bekerült a világ sajtójába, ha nem is a náluk szerezhető tudás, a kiállított diplomái értéke vagy minősége miatt.

2013. október 8., 16:47

Szerző:

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora gondolt egy nagyot: ideje megismertetni a világgal a Kaposvári Egyetemet!

S valóban, nem is tévedett, mert elképzeléseivel azonnal bekerült a világsajtóba. Címlapján számolt be róla a The Independent, a BBC és számos angol nyelvű média. De elterjedt a hír a német, a francia nyelvű lapokhoz, valamint az internetes felületekhez is, Amerikától Új-Zélandig.

Szávai Ferenc rektori rendelete szerint október 1-től a diákoknak szigorú öltözködési szabályok szerint kell megjelenniük a felsőfokú oktatási intézményben. A lányoknak tilos a mély dekoltázs, a miniszoknya viselése, a túlzott smink és a parfüm használata. A fiúk nem hordhatnak rövidnadrágot vagy strandpapucsot.


Vizsgán a férfiak számára csak a sötét öltöny, világos ing, sötét öv és zárt cipő elfogadható. A nők csak szolid felsőben és blúzban jelenhetnek meg, nadrággal vagy szoknyával kombinálva, harisnya és zárt cipő viselete szintén kötelező.

A The Independent liberális angol napilap „Ekkora baromságot!” – némileg tompítva az eredeti, lefordíthatatlan szójátékos címet – felkiáltással kezdődő írásában részletesen beszámol a dél-magyarországi egyetem új dresszkódjáról, és a hallgatók azonnali tiltakozásáról a rájuk erőltetett konzervatív öltözködési stílus miatt. A lap képpel illusztrálja a művészeti szakra járó fiatalokat, amint meztelenül körben ülve, csak egy könyvvel vagy egyetemi jegyzeteikkel eltakarva az intim testrészeiket, fejezik ki nemtetszésüket.

A BBC, a világ egyik legtekintélyesebb és legelismertebb médiuma is úgy érezte, nem hagyhatja ki ezt a hírt. Ők is tételesen felsorolják, hogy az egyetem rektora mely ruhadarabokat tiltotta be és mely ruhadarabokat tart viselésre illendőnek. Weboldalukon a már említett meztelen tiltakozást láthatjuk, valamint ugyanezeket a fiatalokat illemtudóan felöltözve, úgy, ahogy a rektor úr elképzeli.

Csak remélni lehet, hogy a Kaposvári Egyetem legközelebb akkor tesz szert világhírnévre, amikor a náluk szerezhető tudás magas színvonala miatt fognak felvételre tolongani a jelentkezők még külföldről is, és a munkaadók kapkodni fognak az itt végzett friss diplomások után.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.