Magyarok ragasztják a magyarellenes plakátokat Burgenlandban

Maguk a plakátok nem meglepőek: a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt burgenlandi szervezete jó ideje már a Keletről – főleg Magyarországról – érkező munkavállalók ellen lázít. Az azonban feltűnt a Kronen Zeitung egyik olvasójának, hogy a határellenőrzést követelő, a „Hazai profikat a keleti bérdömping helyett” feliratú plakátokat magyar rendszámú autóból helyezik ki a határ menti területeken.

2015. május 17., 14:44

Az osztrák munkavállalók érdekei csak addig fontosak a Szabadságpártnak, amíg saját munkaerő gondjait meg tudja oldani – vélik a radikális párttal szemben állók, mondván, hogy az FPÖ vizet prédikál és bort iszik. A május 31.-re kiírt választás kampányában az idegenellenes FPÖ igyekszik a határon túlról beözönlőkkel szemben sok burgenlandiban erősödő idegenkedésre alapozni. Míg korábban a szabadságpárti politikusok csak azt bizonygatták, hogy a bűnözés egyedül és kizárólag az itt munkát kereső külföldiek rovására írható, most már inkább a munkahelyek elorozásával vádolják az idegeneket.

Burgenlandban valóban az országos átlagnál is több a határon túlról átjáró munkavállaló és az itt élő osztrákok között is vannak, akik rosszallják, hogy az EU előírásai szerint őket ugyanolyan jogok illetik meg, mint az itteni lakosokat. Vagyis munkájukért azonos bért kapnak, s nincs eltérés a szociális juttatásokban sem. (Amennyiben bejelentéssel dolgoznak és fizetik a járulékot – ez utóbbi körülményt az elégedetlen osztrákok hajlamosak elfelejteni...)

A politikai ellenfelek most nem kis elégedettséggel vonják kétségbe az FPÖ szólamait: láthatóan a külföldiek foglalkoztatása csak akkor bántja őket, ha ahhoz nekik nem fűződik érdekük. A Krone– a legnagyobb példányszámú nyomtatott lap – , amely egy szemfüles olvasója révén a fotóhoz hozzájutott, nem volt rest és utánajárt a magyar plakátragasztó-történetnek.

Johann Tschürtz, az FPÖ burgenlandi szervezetének elnöke nyilatkozatban magyarázkodik. A feladattal a párt egy osztrák céget bízott meg, amely a jelek szerint továbbadta a munkát. Vagyis a magyar alvállalkozót nem az FPÖ bízta meg közvetlenül, de még csak nem is tudott róla, és így jóváhagyásról sincs szó.

Tschürtz mindenesetre ellentámadásba is átlendült: a Zöldek környezetvédelemre felszólító plakátjait német kocsikból terjesztik, vagyis helyi megbízás helyett több száz kilométert tesznek meg az autók, ami nem éppen előnyös a természetnek. Az esetek a tartományi pártvezető szerint csak alátámasztják, milyen időszerű az az FPÖ- követelés, miszerint mielőbb meg kell teremteni az előnyös munkavállalási feltételeket a hazaiaknak.

Május 31-én mindenesetre kiderül, lehet-e szavazatot szerezni a külföldiek – ebben az esetben kimondatlanul is a magyarok – elleni hangulatkeltéssel.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).