Eldurvult a helyzet Spanyolországban: jégpályákat használnak átmeneti halottasháznak, 5 perc jut egy temetésre

2020. április 7., 11:31

Szerző:

Öt percük van a hozzátartozóknak, hogy elbúcsúzzanak szeretteiktől Nyugat-Európa egyik legnagyobb temetője, a madridi La Almudena krematóriumánál. A CNN tudósítása szerint a koronavírus-világjárványtól sújtott országban tizenöt percenként váltják egymást halottaskocsik. 

Koronavírus - Spanyolország Halottasház mélygarázsában elhelyezett koporsók között dolgozik egy munkás Barcelonában
Fotó: Quique García

A Qubit összefoglalója alapján az országban jelenleg érvényes szabályozás szerint legfeljebb öten kísérhetik utolsó útjukra a halottakat, már amennyiben ez a „szertartás” egyáltalán nevezhető így.

A gyászolók a krematórium előtt felállított fedett kocsibeállóban búcsúzhatnak el halottjuktól, ahol pap is jelen lehet, de az egész nem tart tovább öt percnél.

A hozzátartozók általában maszkot és kesztyűt viselnek, és távolságot tartanak, az ölelés és a puszi ritkán fordul elő. Egy atya szentelt vízzel hinti meg a lepecsételt koporsót, majd két ember kerekes kocsira rakja a koporsót, viszi a krematóriumba, és az egésznek már vége is: se szentbeszéd, se búcsúbeszéd, se nyilvános temetés.

A CNN tudósítása szerint sok rokon streameli telefonján a búcsúztatást, hogy mások legalább így bekapcsolódhassanak, de azért látszik, hogy ez nem olyan temetés, amilyenre bárki is vágyna. 

Spanolyországban a koronavírus-fertőzöttek száma hétfőn átlépte a 135 ezret, a halottaké pedig a 13 ezret,

tehát az összes ismert fertőzötthöz képest 10 százalék körüli a halálozás (ami még nem éri el az olaszországi több mint 12 százalékot). Az egymillió lakosra jutó esetszám néhány törpeállam, valamint Izland és Luxemburg után Spanyolországban a legnagyobb, az egymillió lakosra jutó halálesetek számában pedig csak San Marino múlja felül.

A már három hete tartó kijárási korlátozások igen szigorúak, és még legalább három hétig maradnak, miután a kormány szombaton április 25-ig meghosszabbította az intézkedéseket. A legnagyobb góc Madridban alakult ki, a halálesetek mintegy 40 százaléka a fővárosban történt.

Koronavírus - Spanyolország Az új koronavírus okozta megbetegedésben szenvedőknek kialakított szükségkórház a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban
Fotó: Manu Fernández

Mivel a városi halottasházak már nem bírnak a holttestek sokaságával, két jégpályát használnak átmeneti halottasházként.

A temetőkben két-háromszoros az igény a megszokotthoz képest. Sokaknak telefonon kell elbúcsúzniuk szeretteiktől, és el kell fogadniuk azt a tényt, hogy idős szüleik nem juthatnak lélegeztetőgéphez.

Egy madridi gyászoló, Felix Poveda elmondta, megérti, hogy a temetésen muszáj távolságot tartani és röviden lezavarni a szertartást, de ettől még nem kevésbé fájdalmas, ami történik: „egyedül vagyok itt, a bátyám és a nővérem nem tudott eljönni, a feleségem nincs itt, az unokák is hiányoznak. Csak én.

Az ember el sem tudná képzelni, hogy a vég ilyen is lehet.” 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.