„Lovakkal jöttem”

30 évvel ezelőtt halt meg Vlagyimir Viszockij költő, énekes, színész. Negyvenkét éves volt. A harmadik infarktus végzett vele.

2010. szeptember 13., 11:14


Jellegzetes rekedt hangjának, nagyon egyedi, szenvedélyes, szinte fájóan őszinte előadásmódjának sok rajongója van ma is. Stílusa iskolát teremtett, dalszövegei bevonultak a világköltészetbe. Egy idei oroszországi közvélemény-kutatás szerint a XX. századi orosz személyiségek közül Jurij Gagarin űrhajós után Viszockij a legnépszerűbb az oroszok körében, a 20-30 évesek pedig őt nevezték meg az első helyen.

Magyarul is nagy irodalma van. Sokan próbálkoztak Viszockij verseinek fordításával. Dalait Hobo, Sipos Mihály előadásában hallhattuk. A mai legnépszerűbb zenekarokra sem maradt hatás nélkül, amiről az alábbi Quimby-szöveg tanúskodik:

Ó csillag csillan fejeden
Disznószar a talpadon
Testbe ragadt lelkeden
Szivárvány és szarhalom
Hátadban mérgezett a nyíl
Lovakkal jöttél Viszockij
A tejút halvány kapuján
Régszegen dörömböl a kín

Ajánlat:

Különböző évek dalai. Profi- és magánfelvételek.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).