Lengyelországban nyilvános feketelistát állítottak össze a pedofilokról

2018. január 2., 20:51

Szerző:

Eddig 800 személy szerepel azon a feketelistán, amelyet Lengyelországban az igazságügyi minisztérium állított össze a gyermekek elleni szexuális visszaélések elkövetőiről – írja a Spiegel. A német hírmagazin portálja szerint az erről szóló adatbázisban olyanok szerepelnek névvel, fényképpel, a születési és a tartózkodási helyük megjelölésével, akiket már elítéltek ilyen bűncselekményekért.  Főleg pedofil erőszaktevőkről van szó, akik 15 évesnél fiatalabb gyermekek voltak az áldozataik.

„A gyermekeink védelmének a joga a bűnözők anonimitáshoz való joga felett áll”

– érvelt Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a feketelista összeállítása mellett. Létezik egyébként egy kibővített, 2600 névvel rendelkező adatbázis is, amelyhez regisztráció után lehet hozzáférni. Ebben olyanok szerepelnek, akiket például gyermekpornográfiát bemutató tartalom miatt ítéltek el, a cél pedig az, hogy az iskolaigazgatók ellenőrizhessék, milyen munkatársakat szerződtetnek. Azokra a pedofilokra, akik az elítélésük után esetleg lehetőséget kapnak, hogy gyermekekkel dolgozhatnak, pénzbírság vagy szabadságvesztés vár.

 

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).