Közös egészségügyi raktárkészlet hoz létre az EU, 50 millió eurót szánnak rá

2020. március 19., 15:56

Szerző:

Közös európai raktárkészletet hoz létre orvosi eszközökből az Európai Unió – jelentette be a válságkezelésért felelős uniós biztos, Janez Lenarčič, az intézkedésről az EUrológus számolt be.

A döntés értelmében az EU összesen 50 millió eurót, átszámítva 17,7 milliárd forintot szán a célra. Egész pontosan a sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközöket,

lélegeztetőgépeket, védőfelszereléseket, oltóanyagot, gyógyszereket és laboratóriumi felszerelést fognak tárolni.

Az angol mentés (rescue) szót kicsit átvariáló „rescEU” névre hallgató program „a készlethiánnyal küszködő tagállamokat fogja segíteni abban, hogy továbbra elláthassák a betegeket és megóvják az egészségügyi dolgozóik egészségét, meggátolva a vírus további terjedését”, magyarázta Lenarčič.

Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja (j) és Sztella Kiriakidesz, a bizottság egészségügyért felelős tagja
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A költségek 90 százalékát állja majd az uniós költségvetés, a maradékot a tagállamoknak kell előteremteniük. Azok a tagállamok, amelyek szeretnének otthont adni az uniós egészségügyi raktárkészleteknek, holnaptól jelentkezhetnek a programba. A raktárak feltöltésére az adott országnak kell majd közbeszerzési pályázatot kiírnia. A segítség egész biztosan Magyarországnak is elkél.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.