Kiárusítás a cseh hadseregben: repülőtér és bunker is eladó

Újabb nagyszabású ingatlankiárusítást jelentett be kedden a cseh hadsereg: az érdeklődő félszáz tétel közül választhat, s akár volt katonai repülőteret vagy történelmi értékű bunkert is vásárolhat

2009. július 29., 08:38

A legdrágább tételeket két volt katonai repülőtér jelenti. Mindkét repülőtér Dél-Morvaországban van: a Vyskov mellett lévőnek 110 millió, míg a Brünn melletti Slatinában lévőnek pedig kerek 100 millió korona (bő egymilliárd forint) a kikiáltási ára. A legolcsóbbak a nyugati országhatár mentén fekvő egykori kibetonozott tankcsapdák, illetve a különféle kisebb raktárépületek.

Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki például a közép-morvaországi Kromeríz mellett fekvő harckocsi-kiképzőterepet szeretné megvenni: a nagy kiterjedésű erdős terület majdnem húsz millióba kerül. Ennél is drágább - 26 millió korona - az egykori regionális katonai parancsnokság épülete a híres nyugat-csehországi fürdővárosban, Karlovy Varyban.

A listán több régi, még az első köztársaság idején épített erődítmény is szerepel, amelyek történelmi értékkel bírnak. Az észak-morvaországi Olmütz melletti Bystrovanyban álló hatalmas betonbunkerrendszerért 20 millió koronát kér a védelmi tárca. A bunkerhálózat része a nemzeti kulturális örökségnek. A település érdeklődött a bunkerek iránt, de ilyen magas összeget nem hajlandó fizetni.

Az elmúlt húsz évben már elkelt néhány ilyen erődítmény, s azokat most múzeumként vagy raktárként üzemeltetik. Az apróbb bunkerek értéke másfél millió korona; ezek iránt leginkább a hagyományápoló csoportok érdeklődnek.

A cseh hadsereg vagyonának kiárusítása nem újdonság, már másfél évtizede folyamatban van. Eddig mintegy ezer objektumot adtak el összesen 2,2 milliárd koronáért (23,2 milliárd forint). A megszűnt helyőrségek után a városokban üresen maradt kaszárnyákat viszont kormányrendelet alapján ingyenesen kaphatták meg a települések, ezek értéke 7,3 milliárd koronára tehető. Az állam és az önkormányzatok mindezen kívül az elmúlt másfél évtizedben további 23,3 milliárd korona (kb. 246 milliárd forint) értékű, korábban a hadsereg tulajdonában lévő vagyonhoz jutottak.