Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Kockázatnak nyilvánította a fideszes médiabirodalmat az Európai Bizottság jelentése

2019. augusztus 4. 20:32 - szerző: Ágoston Zoltán

2018 vége óta a kormánypárti média jelentős része a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány égisze alatt működik a az akkor még Magyar Idők néven futó Magyar Nemzettől a Hír TV-n át a Nemzeti Sporton és Lokálig, az Európai Bizottság megbízásából pedig a Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ készített egy jelentést, amely szerint a 476 orgánumból álló fideszes médiabirodalom 

kockázatot jelent a magyar sajtó sokszínűségére.

Erről Elda Brogi, a firenzei székhelyű intézet munkatársa beszélt az RTL Klub Híradójának.

A jelentésről elsőként író Népszava felidézi, hogy a dokumentum a KESMA vezetőjét, Liszkay Gábort Orbán Viktor kormányfő közeli politikai szövetségeseként aposztrofálja, és kitér arra is, hogy  az alapítványi kuratóriumban volt és jelenlegi fideszes képviselők ülnek, nem is beszélve a finoman szólva kormányközeli agytröszt, az Alapjogokért Központ munkatársairól. Bár a Gazdasági Versenyhivatalnak elvileg vizsgálnia kellett volna, jogszerűen kerül-e egy kézbe a  rengeteg orgánum, az Orbán-kormány sietve lépett, és nemzetstratégiailag jelentőségűnek nyilvánította a KESMA létrejöttét.

Az RTL Klub Híradója minderről megkérdezte az Orbán-kormányt, amelynek nevében a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy válaszolt, a jelentés a távozó Európai Bizottság támadása csak azért, mert a magyar sajtó beszámol a migrációs hátterű bűncselekmények elkövetőiről.