Június 24-re hirdettek óriástüntetést Párizsba a szakszervezetek

A tiltakozás és a munkabeszüntetés további szélesítésére szólítottak fel pénteken a szakszervezetek Franciaországban.

2016. május 28., 06:59

Csütörtökön március eleje óta már nyolcadik alkalommal szerveztek országos tiltakozásokat, amelyen rendőrségi becslések szerint legalább 150 ezren, a szervezők szerint viszont 300 ezren vettek részt. A kormány munkajogi változtatásokra készül; a tervezett módosítások a szakszervezetek álláspontja szerint csupán a munkavállalók kiszolgáltatottságát növelik.

A tüntetések többsége békésen zajlott, a nagyvárosokban azonban összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők egyes csoportjai között. Az

Euronews információi szerint77 embert előállítottak.

Benzinproblémák

A sztrájk megbénítja az olajfinomítók működését is, ezért az üzemanyag-ellátásban fennakadások mutatkoznak, az utakon érezhetően kevesebb jármű közlekedik.

Hivatalos közlések szerint a Franciaországban található 12 ezer benzinkút húsz százalékánál nem lehet üzemanyaghoz jutni. Pénteken országszerte 1718 korábban teljesen kiürült kutat újratöltöttek.

Folytatódik a tiltakozás

A szakszervezetek június 24-re hirdették meg a kilencedik tiltakozást, amely egyetlen, párizsi nagygyűlésre összpontosul majd.

Francois Hollande francia elnök szerint a tervezett reform jó, azt el kell fogadtatni a törvényhozással.

Manuel Valls miniszterelnök ugyanakkor engedékenyebbnek mutatkozott: csütörtökön azt mondta, elképzelhető a törvény szövegének módosítása, a jogszabály visszavonását ugyanakkor kizárta.

A helyzetet súlyosbítja, hogy két hét múlva kezdődik Franciaországban a futball Európa bajnokság. A szakszervezeteket pedig nem érdekli az Eb, sőt, a tiltakozóknak direkt jól jön a Franciaországra irányuló figyelem. Éppen a várva várt esemény miatt nőhet a megegyezés esélye.

Miről van szó?

A hatályos francia szabályozás szerint a munkahét 35 órás az országban, a túlmunkáért túlórapénz jár, illetve szabadnappal is kiváltható. A részletekről eddig ágazatonként külön állapodott meg a munkáltatói oldal a szakszervezetekkel. A tervezett módosítás a munkáltató döntésévé tenné, hogy miként kompenzálja a munkavállalókat a túlmunkáért. A szakszervezetek szerint ez a módosítás egyik leginkább vitatott pontja, amely egyértelmű visszalépést jelentene a munkavállalói jogok területén.