Jóváhagyta a Vatikán, Kassa védőszentje lesz Árpád-házi Szent Erzsébet

2019. november 4., 16:56

Szerző:

A hírt Bernard Bober kassai érsek és a város vezetése közösen jelentettre be hétfőn, az ünnepélyes kihirdetés november 17-én lesz a Szent Erzsébet-székesegyházban.

Jaroslav Polaček polgármester elmondta, a védőszenté avatás egyik apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.

„Rábukkantunk egy 13. századi városi pecsétre, amelyen Szent Erzsébet látható. Ő a kassai dóm és a főegyházmegye védőszentje, de soha nem avatták a város védőszentjévé. Ezért szerettük volna, hogy idén ez megtörténjen, amikor Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa, hiszen Szent Erzsébet a szegények és az elesettek védelmezője” – jelentette ki Polaček.

A javaslatot április 11-én szavazta meg a városi képviselő-testület, Bober érsek is jóváhagyta és a Vatikánhoz fordult a kihirdetés engedélyezéséért, ez október 18-án meg is történt. 

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született, apja II. András magyar király, anyja Gertrúd merániai hercegnő volt. Ő az elesettek, a szegények, a koldusok, az özvegyek és az árvák, a betegek, az üldözöttek, az elesettek, a pékek, a csipkeverők és a jótékonysági szervezetek védőszentje – írja a TASR nyomán a Bumm.