Jól keresnek a német képviselők

Havi 9.000 euró fölé emelkedett idén a Bundestag képviselőinek bruttó fizetése. Minden ötödik azonban még hozzá is keres ehhez a tekintélyes jövedelemhez – nem kevesen igen jelentős összegeket.

2015. augusztus 4., 18:12

A törvény szerint a képviselőknek be kell jelenteniük minden mellékfoglalkozásukat, amelyből legalább havi 1.000, illetve évi 10.000 eurós bevételük van. A Bundestag 631 tagjából jelenleg minden negyediknek van a jelzett határon felüli többlet-jövedelme – nem ritkán igen számottevő. A Der Spiegel adatai szerint elsősorban a bajor CSU politikusai szerepelnek vezető helyen a jövedelmi listán – frakciójuk felének van külső keresete. Philipp Lerchenfeld gróf, földbirtokos, évi legalább 1.15 milliós bevételről adott számot, kollégája, Albert Stegemann, aki ugyancsak gazdálkodik, kereken 900.000 eurót keresett egy évben. A CDU/CSU politikusai után csak a lista 12. helyén szerepel SPD-képviselő: Peer Steinbrück, pártjának korábbi kancellár-jelöltje tanácsadóként, előadóként, szerzőként 190,000 euróval szerepel. A konzervatív kormánypártok sok jogász-képviselője tesz szert számottevő jövedelemre a magángazdaságban. E mellett viszonylag szerény az ellenzék, a Balpárt és a Zöldek honatyáinak mellékese. Gregor Gysi, a Balpárt frakcióvezetője, aki ismert ügyvéd, e minőségében 67.000 eurót keresett egy év alatt, míg a Zöldek egyik politikusa 30.000-et.
A képviselők anyagi helyzetét élénk figyelemmel kísérő civil szervezetek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a bevallott többlet-jövedelmek sok esetben a valóságban sokkal magasabbak. A törvény ugyanis csak azt írja elő, hogy a képviselő jelezze: milyen kategóriába tartozik keresete: például a 30.000, vagy a 100.000 euróig terjedőbe –avagy a 150.000-250.00 közöttibe. Az utolsó kategória a 250.000 euró feletti jövedelmeké. Az is oda tartozik, aki annyit – de az is, aki milliókat keres..
Civil szervezetek szerint valóban milliókról van szó, amelyekről így nem tud tud a nyilvánosság. Tud persze az adóhivatal -. s a képhez tartozik, hogy a képviselők pártjuk kasszájába is befizetnek ama fix 9.000 euróból bizonyos összeget.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).