Izraeli lapok: Magyarország Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Magyarország lehet az első európai uniós tagállam, amely Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét. Az Egyesült Államok – még Donald Trump elnöksége alatt történt – hasonló lépése diplomáciai viharokat kavart, a lépést Németország és Nagy-Britannia is elítélte. 

2023. március 3., 11:01

Szerző:

Magyarország a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – írja a The Times of Israel. A lap szerint ez egyértelmű gesztus Orbán Viktor részéről Bejnamin Netanjahu felé. 

A hírt az izraeli külügy is megerősítette a The Times of Israel ivrit nyelvű testvérlapjának a Zmán Jiszráélnek, hozzátéve, hogy a részleteket az Eli Cohen izraeli és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közötti tárgyalások során dolgozták ki.

A lépéssel Magyarország lesz az első olyan uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

Donald Trump még 2017-ben jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. A Trump által kihirdetett határozatot a kongresszus már 1995-ben megszavazta, de kihirdetését azóta valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. Trump lépését még az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesei, Franciaország, Németország, de még Nagy-Britannia is elítélte. Az EU-tagországok nagykövetei – a magyar kivételével – bojkottálták az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tiszteletére rendezett fogadást. 

(Kiemelt képünk: Izraeli katonák a jeruzsálemi Olajfák hegyén lévő katonai temetőben az emlékezés napján, 2022. május 4-én. Izraelben az elesett katonákra és a terrorizmus áldozataira emlékeznek ezen a napon. MTI/EPA/Atef Szafadi)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.