Irán Magyarországgal közösen fejlesztene kisméretű atomreaktort

A tervek szerint április 8-án a nukleáris együttműködés bővítéséről szóló megállapodást ír alá az iráni atomenergia ügynökség (AEOI) és a magyar kormány.

2017. április 6., 13:52

A dokumentum aláírására Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjének találkozóján kerül sor.

Ali Akbar Szalehi 2016-os budapesti látogatása alkalmával azt javasolta a magyar félnek, hogy közösen fejlesszenek kisméretű, 25 megawattos nukleáris reaktort, amelyet az ázsiai és afrikai piacokon lehetne értékesíteni.

Szalehi a Tehran Times című lapnak úgy nyilatkozott, hogy javaslatát kedvezően fogadták Magyarországon, és reményei szerint hamarosan nekivághatnak a közös projektnek.

Irán Oroszországgal is szoros kapcsolatban áll az atomenergia-felhasználás terén – jegyezte meg a Tehran Times.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).