Csapást mértek a jemeni síitákra, legalább tizenketten meghaltak

A jemeni lakosság 80 százaléka segélyre szorul, milliókat fenyeget éhínség.

2020. október 7., 06:10

Szerző:

A jemeni húszi síita lázadók legalább tizenkét fegyveresével végeztek a kormányerők kedden Hodeida kikötővárosában – írja az MTI.

Az Irán támogatását bíró lázadók nagyszabású rohamot indítottak a város Tuhjata nevű kerületében a hadsereg létesítményei ellen. A harcokban többen megsebesültek és a húszik két katonai járművét is sikerült megsemmisíteni.

Hodeidában és az azonos nevű kormányzóságban törékeny tűzszünet van hatályban, amelyben a szembenálló felek 2018 végén állapodtak meg. A városon keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba. A kikötőváros egy részét a húszik ellenőrzik, míg a keleti, déli kerületek a kormányerők kezén vannak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá. A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre. A helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).