Nem kell hazahozni Irakból a magyar katonákat a honvédelmi tárca szerint

2020. január 6., 11:01

Szerző:

Semmilyen okot nem lát a Honvédelmi Minisztérium (HM) arra, hogy az Irakban állomásozó magyar katonákat hazavezényeljék. A magyar katonák - közölték - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat. Ezt a minisztérium azután közölte, hogy egy szombati hír szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket az Egyesült Államok és Irán közötti növekvő politikai feszültség miatt, Donald Trump pedig már Irakot is szankciókkal fenyegette, ha Bagdad távozásra szólítaná fel az ott állomásozó amerikai katonai egységeket, sőt, több milliárd dolláros számlát nyújt be, ha kötelezik őket az ország elhagyására.

Irakban jelenleg 200 magyar honvéd szolgál, ők most is Erbílben tartózkodnak az ország északi részén, nem messze Irán határához, emiatt egyébként a Demokratikus Koalíció kezdeményezte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását. 

A HM szerint 

a kiképzés felfüggesztésére vonatkozó NATO döntés nem jelenti a kiképzés befejezését, a magyar katonák Irakban nem csak a kiképzési támogatási feladatokat látják el, ezért a NATO döntése csak ideiglenesen, részben érinti a magyar kontingens feladatellátását.

 

Mint ismert, pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot, ezt követően pedig a NATO és az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség biztonsági okokból felfüggesztette iraki kiképzőműveleteit.

 

További fejlemény, hogy a közel-keleti feszültség miatt hétfőre a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülést hívott össze azután, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megbeszélést folytatott a 29 szövetséges tagállam képviselőivel.