Hazudhat az áldozatokról Kína, sok ezer urnát szállítottak a temetőkhöz

2020. március 27. 13:19 - szerző: 168 Óra

Hosszú sorokban felhalmozott urnák fotói köröznek a kínai közösségi médiában. Vuhan városában nyolc temetőnél lehet átvenni az elhamvasztott hozzátartozók hamvait e héttől- írja a HVG.

A fényképeken több ezer urna látható, az egyik intézménynél körülbelül 2500-at számoltak össze, máshol 3500-at.

A Bloomberg tudósítása szerint a temetők nem adtak információt az urnák számáról. A képeket a Caixin kínai nyelvű, Kínán kívül üzemelő hírportál közölte.

A hivatalos kínai adatok szerint Vuhanban 2535 áldozatot követelt a koronavírus. A városban már feloldották a korlátozások egy részét, miután - hivatalos közlés szerint - nincsenek újabb megbetegedések.

A kínai adatokat Kínában és külföldön is többen gyanakvással fogadják. A hatóságok ugyanis

már a járvány kitörésekor az elhallgatásra koncentráltak, és előállították az új vírust kimutató orvost, aki később meg is halt a járványban.

A Bloomberg kínai forrásai arról írnak, hogy sok koronavírusos áldozatot nem teszteltek, és szándékosan kihagyták őket a számolásból. Sok olyan halott is volt, akiknél más volt a halálozás oka, de a túlterhelt egészségügyi rendszer nem tudott segíteni rajtuk.

Vuhanban még mindig érvényben vannak a temetéseket és sírgondozást korlátozó intézkedések. A gyászt nemcsak ez nehezíti. A Weibo közösségi hálózaton vannak olyan jelzések, amelyek szerint

az áldozatok hozzátartozóit arra figyelmeztette a rendőrség, hogy "ne legyenek túl érzelgősek", és ne posztolgassanak erről az interneten.