Hatvanadszor nyitotta meg II. Erzsébet a parlament ülésszakát

Idén 60. alkalommal nyitotta meg Őfelsége II. Erzsébet királynő az angol parlament új ülésszakát. A királynő és Fülöp herceg mellett, 17 év óta először volt jelen a fia, Károly herceg, feleségével, Camillával. Bár a királynőnek ma már nincs beleszólása a politikába, a parlament ünnepélyes megnyitóján – a hagyományok szerint – ő ismerteti az aktuális kormány következő évre szóló törvénytervezeteit.

2013. május 9., 16:10

Szerző:

A középkori pompa keveredik a modern demokráciával az angol parlament ünnepélyes megnyitóján.

A tradíciónak megfelelően a királynő felolvasta az alig nyolc perces trónbeszédét, amely nem más, mint a kormány, jelen esetben David Cameron konzervatív-liberális koalíciós kormányának a programja. Ezek szerint az előttünk álló parlamenti időszakban a kormányfő húsz törvényt javasol benyújtani és elfogadtatni a parlamenttel. (Igen, nem tévedés! Húsz törvényt.)

A törvénytervezetek között szerepelnek – többek között – olyan javaslatok, mint a bűnözéssel kapcsolatos törvény, a rendőrség megreformálásáról szóló törvény, a nyugdíjtörvény, a betegbiztosítást érintő törvényjavaslat, számos autópálya-építési tervezet, a vízművek munkáját érintő törvénytervezet, az energiaszektor reformját célzó tervezet és az EU-val kapcsolatos elképzelések. Végül, de nem utolsó sorban, a politikai megfigyelőket leginkább érdeklő, bevándorlásügyi törvény.

Ezen a téren Cameron kormánya szigorú intézkedések bevezetésére készül: korlátozni kívánja az újonnan érkező bevándorlók ingyenes egészségügyi ellátását, könyörtelen lesz az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókkal és a nekik lakást kiadó ingatlantulajdonosokkal, a törvénytelen munkavállalók, illetve a bűnelkövetők kiutasítását pedig megkönnyíti. – A cél azok megnyerése, akik hozzájárulnak az ország javához, és azok elrettentése, akik erre nem felelnek meg – ismertette a törvényt II. Erzsébet.

De a törvénytervezetek bemutatása után nem mehetünk el szó nélkül a pompás külsőségek, érdekességek és ritka látványok mellett. Tudjuk, egy komoly történelmi hagyományokkal rendelkező országban, ahol négyszáz éve nyírják a füvet, súlyos terheket kell cipelnie egy királynőnek: a parlament pazar megnyitóján két koronát, háromezer ékkövet és egy hat méter hosszú, hét kg súlyú palástot, hogy a kisebb kiegészítőket ne is említsük.

A Buckingham Palotából lovas hintón érkezett a westminsteri parlamentbe II. Erzsébet, aki ekkor csak egy egyszerűbb, az úgy nevezett, IV. György diadémet viselte a fején. Az öltözőben felöltötte magára a két legfontosabb darabot a királyi kollekcióból: a 7 kg-os királyi palástot és a másfél kg-os birodalmi koronát. Az uralkodó monarcha kizárólag koronázáskor és a parlamenti évad megnyitásakor viseli ezt a két súlyos darabot, melyeket különben a londoni Tower királyi ékszerei között őriznek.

A koronát 2868 db gyémánt, 273 db gyöngy, 17 db zafír, 11 db smaragd és 5 db rubin ékesíti. A karkötőt, a nyakláncot és a fülbevalót már szóba sem hozzuk. Az eredetileg a 17. századból származó birodalmi koronát többször felújították, legutóbb 1838-ban Viktória királynő számára. A palást a legfinomabb, kézzel készített karmazsinvörös bársony, aranycsipkével díszítve és a legpuhább koronázási hermelinnel szegélyezve.

Fülöp herceg a Királyi Haditengerészet egyenruháját viselte.

További Nagy-Britanniához fűződő írásokat olvashat az

angolosan.huweboldalon.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).