Hatalmas politikai botrány tört ki Olaszországban

2018. május 27., 22:11

Szerző:

Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel Sergio Mattarella államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára. Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést. Bár az M5S politikusainak a közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta” a kormányalakítás jogát, az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez. Mattarella azért utasította el Savonát, mert a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott. Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait – fűzte hozzá az államfő. következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

Sergio Mattarella
Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni, Mattarella döntésén a Liga és az M5S is kiakadt. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője hihetetlennek nevezte a történteket,hangsúlyozva, felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról. Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, az olaszok nem lesznek senki szolgái, sem a németeké sem a nemzetközi pénzügyi világé. 

Az M5S vezetőségének nyilatkozatai szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tőle tisztségét. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Matterellával szembeni kezdeményezést.

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. A Liga vezette jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett, a választásokon 32 százalékkal teljesített M5S március 4. óta csak enyhén gyengült, de most elveszítette a kormányalakítás első nagy lehetőségét.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.