Gyásznapot tartanak Oroszországban a permi tűzvész miatt

Azonosítani és eltemetni a holtakat a hétvégi diszkótűz után: ezzel a szomorú feladattal néznek szembe az oroszországi Perm városának lakói. Dimitrij Medvegyev orosz elnök a hétvégi súlyos szerencsétlenség miatt hétfőre országos gyásznapot rendelt el.

2009. december 7., 07:51

A katasztrófa Moszkvától 1200 kilométerre keletre, az Urál lábánál fekvő, 1,2 millió lakosú Permben, Oroszország hatodik legnagyobb városában történt. A lángok szombatra virradó éjjel, hajnali egy óra körül csaptak fel a Sánta ló nevű éjszakai szórakozóhelyen. Jelentések szerint a lokál személyzete és barátaik éppen a klub megnyitásának nyolcadik évfordulóját ünnepelték, amikor a tragédia bekövetkezett.


112-en vesztették életüket a tűzben és mintegy 120 sérültet ápolnak kórházban, közülük több mint 80 személyt kritikus, életveszélyes állapotban – írta a Euronews.eu hírportál. Többen füstmérgezés miatt veszítették életüket, másokat a tűz kitörését követő tömegpánikban tapostak agyon.

„A klub tulajdonosait példásan meg kell büntetni. Nem hagyjuk annyiban, bíróságra visszük az ügyet,” nyilatkozta a Euronews-nak egy helyi asszony, akinek 21 éves fia a tűzben vesztette életét.

A hírportálnak nyilatkozó másik helybéli, aki bátyját veszítette el a tűzben, az áldozatok halálának körülményeit egyenesen a fasiszta koncentrációs táborok működéséhez hasonlította. „Borzalmas módon hamuvá égtek – a fasiszták is így végeztek áldozataikkal,” mondta az elkeseredett fiatalember.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy semmi nem utal robbanásra vagy terrorcselekményre, egy nem rendeltetésszerűen működő tűzijáték-petárda okozta a tüzet. Az igazgató mellett őrizetbe vették a klub két tulajdonosát, művészeti vezetőjét és azt a vállalkozót, aki a tüzet okozó petárdákat szállította. A helyiség bérlője megsérült, jelenleg kórházban ápolják – írta az MTI.


Az esetről mobiltelefonnal készített videón jól látszik a tűz kitörése: a műsorvezető éppen a egy színpadi produkcióval volt elfoglalva, amikor lángba borult az álmennyezet. A lángok ijesztő gyorsasággal elharapóztak és sűrű, fekete füst töltötte meg a helyiségeket. A szórakozóhely közönsége ijedten tódult a kijárat felé, a lökdösődésben az emberek egymást taposták.

Úgy tudni, a klub üzemeltetőit a hatóságok korábban többször is hiába figyelmeztették a tűzvédelmi szabályok betartására.

Ez volt Oroszországban az eddigi legsúlyosabb tűzeset szórakozóhelyen: az elmúlt három évben öt hasonló eset történt, de a halálos áldozatok száma sehol nem haladta meg a tízet.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök drámának és bűncselekménynek nevezte a történteket. Úgy nyilatkozott: lelkiismeretlenek és ostobák voltak azok a személyek, akik működésbe hozták a pirotechnikai eszközt.

Pénteken este Indonéziában, a Szumátra északi részén fekvő Medanban is leégett egy szórakozóhely: legalább húszan életüket vesztették – írta a SkyNews.

Egy ötszintes bevásárlóközpont harmadik emeletén lévő karaoke-bárban csaptak fel a lángok. Az áldozatok többsége azért nem tudott kimenekülni, mert a tűz elvágta a menekülési útvonalakat – közölték helyi illetékesek. A tűzoltóknak egy óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).