Gigaper indul a Covid-vakcinák miatt

Az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat bírósági úton hajtaná be a 60 millió adag COVID-19 vakcinája árát Lengyelországtól. 

2023. november 24., 17:46

Szerző:

Bíróság elé viszi és megpróbálja behajtani az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat a 60 millió adag COVID-19 vakcina árát Lengyelországtól. A Pfizer és a BioNTech arra törekszik, hogy a lengyel kormány által a COVID-19 vakcinákra leadott megrendelésekkel kapcsolatban Lengyelország tartsa magát a 2021 májusában aláírt, az Európai Unió ellátására vonatkozó szerződések részeként vállalt kötelezettségeihez – közölte a Pfizer szóvivője. Az első tárgyalás december elején várható.

Az Európai Bizottság még 2021-ben szerződött le a Pfizerrel 900 millió adag oltóanyag vásárlására, fenntartva az opciót további 900 millióra. Ebből végül 1,1 milliárdot rendeltek meg és tavaly tavasszal Lengyelország le is állította a vakcinák szállítását arra hivatkozva, hogy annak kifizetését az orosz-ukrán háború miatt beáramló menekültek és a háborút követő gazdasági visszaesés pénzügyileg nem teszik lehetővé. Ezt követően több ország is követte a lengyelek példáját, és bár a szállításokat nem állították le, sokan panaszkodtak, hogy a gazdasági helyzetük miatt nem akarnak felesleges adagokra pénzt kiadni. A Európai Bizottság a nyomás hatására csak annyit tudott elérni, hogy a Pfizer vállalata a szállítások átütemezését – írja a Pénzcentrum.

Ám mivel továbbra sem volt szükség a rengeteg adag vakcinára, többen elkezdtek újratárgyalásokat követelni az Európai Bizottságtól, mint ahogyan az eredeti megállapodást is szerették volna, ha a felek átláthatóvá teszik. Idén tavasszal az EB be is jelentette az újratárgyalást, és ismét átütemezést kért 2026-ig. Lengyelország azonban ezt a verziót már nem volt hajlandó aláírni. Az ügyre egészen mostanáig nem volt reakció, egy hónappal a választások után azonban a Pfizer akcióba lépett, és

egyes becslések szerint akár egymilliárd euró feletti összeget is kérhet Lengyelországtól.

(Kiemelt képünkön: COVID-19 mRNS vakcina fiolái. Fotó: Zhang Yuwei / XINHUA / Xinhua via AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.