Fontos amerikai szövetségest veszített a magyar kormány, huszonhat év után megunták a választói az Orbánt dicsérő amerikai képviselőt

2018. november 7., 15:13

Szerző:

A szavazatok 50,7 százalékával, 91 750 vokssal a demokrata jelölt, Harley Rouda nyerte meg Kalifornia államban, az Orange megyei 48. számú választókörzetét a keddi amerikai félidős választásokon a választókörzet eddigi kongresszusi képviselőjével, a republikánus Dana Rohrabacherrel szemben – derül ki a New York Times honlapján szereplő választókörzeti eredményekből. Rohrabachert 26 év után unták meg a választói. 49,3 százalékot jelentő 89 068 voksot szerzett úgy, hogy eddig minden megméretést megnyert a választókörzet megalakulása, 1992 óta. Ironikus, de Rouda személyében most egy olyan ellenféllel szemben maradt alul, aki republikánusként kezdte a politikai pályafutását, és Donald Trump 2016-os elnökké választása nyomán ült át a demokratákhoz. 

Dana Rohrabacher
Fotó: AP/Tom Williams

Rohrabacher vereségének nemcsak a demokraták washingtoni képviselőházi fölénye miatt van jelentősége, hanem Magyarország szempontjából is, a republikánus politikussal ugyanis az Orbán-kormány az egyik nagy hívét veszíti el a Capitoliumon. Ennek a rajongásnak Rohrabacher többször is a jelét adhatta, például akkor, amikor 2015 júniusában a képviselőház európai és eurázsiai ügyekért felelős albizottságának az elnökeként összehívott egy meghallgatást, amelyen az Orbán-kormányt próbálta meg hízelgő fényben beállítani. Azt állította, Magyarország csak egy „rosszindulatú hazugságkampány” áldozata.

– Ön azt állítja, hogy kétségbe kell vonnunk Magyarország kormányának a demokratikus voltát, miközben az Orbán-kormányt illető vádaknál sokkal rosszabb, amit Obama-adminisztráció művel?

– tette fel a kérdést. 2016-ban a Magyar Időknek adott interjújában úgy nyilatkozott, Magyarország nagyon is virágzó demokrácia, és azzal dicsérte Orbán Viktort, hogy „erős vezetőkre” van szükség, eleinte pedig azt a Ronald Reagant is démonizálták, akit most szentnek tartanak, és aki mellett ő a nyolcvanas években a szárnyait bontogatta. Ennek megfelelően imádja Vlagyimir Putyint is, akivel még a 90-es években ismerkedett meg, akkor, amikor az orosz elnök Szentpétervár polgármestere volt.

Az Egyesült Államokban a keddi félidős választásokon a 435 képviselőházi hely mindegyikéről, a 100 szenátusi hely közül 35-ról, az 50 szövetségi állam közül pedig 36-nak a kormányzójáról szavazhattak az amerikaiak. A képviselőházban a demokratáké lesz a többség, a jelenlegi helyzet szerint – 412 mandátum sorsa dőlt el – a 435 kongresszusi képviselői helyből 219 lesz az övék. A szenátusban a republikánusok vitték, a szenátusban azonban a republikánusok még növelhetik is az előnyüket.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.