Finnország nem csak ígér, be is tart, szeptember 16-án előveszik Magyarországot az Európai Tanács előkészítő testületében

2019. szeptember 4., 13:54

Szerző:

Az EU soros elnöki tisztségét július 1-én átvevő Finnország nevében Anna-Maja Henriksson igazságügyi miniszter kedden az Európai Parlamentben bejelentette, hogy az Általános Ügyek Tanácsa (GAC) meghallgatást tart Magyarországról a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárásban. 

A GAC az EU-tagországok kül- és EU-ügyi minisztereiből áll, hagyományosan az Európai Tanács találkozóit készíti elő. Szeptember 16-i ülésén a jogállamiság magyarországi helyzetéről, az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseiről lesz szó. A miniszterek meghallgatják Magyarország álláspontját is az ügyben. 

Finnország deklarált célja, hogy az EU soros elnökeként előmozdítsa a 7. cikkely szerinti eljárást, amelynek az egyik fő eseményeként kerítenek sort az érintett ország kormányának a meghallgatására. Magyarországot, illetve az Orbán-kormány is egy ilyen meghallgatás nyomán szólíthatják fel változtatásokra, illetve tehetnek javaslatot szankciókra ellene. 

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Finnországot Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár és maga Orbán Viktor is bírálta a közelmúltban, amiért prioritásként kezeli a 7. cikkely szerinti eljárást. Meglehetősen álszent vádként elhangzott, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, a finn tudományos akadémia az oktatási minisztérium alá tartozik, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, amire válaszul Kovács Zoltán egy térképet kapott Ville Cantell, a finn külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős szóvivőjétől, hol érdeklődjön inkább. Antti Rinne finn kormányfő szeptember 30-án Budapestre látogat.

Anna-Maja Henriksson most az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) az ülésén tett bejelentést Magyarország meghallgatásáról, hozzáfűzve, Finnország a jogállamiság elveinek a tiszteletben tartásához akarja kötni az EU-s források kifizetését, és támogatják egy alap létrehozását. amely az Orbán-kormány kiiktatásával közvetlenül az támogatandó civil szervezetekhez juttatná el a pénzt. 

A 7. cikkely szerinti eljárásról egy évvel ezelőtt a Sargentini-jelentés elfogadása nyitotta meg az utat.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).