Fegyverzetcsökkentést kezdeményez Oroszország

Oroszország "jelentős mértékben" kész csökkenteni nukleáris arzenálját, amennyiben az Egyesült Államok kész ugyanerre - közölte csütörtökön az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.

2009. április 23., 14:06

Nyikolaj Makarov tábornok szavai szerint a leszerelés meghaladhatja a 2002 májusában aláírt SORT-szerződésben rögzített mértéket.

Az akkori megállapodásban a felek vállalták, hogy 2012 végére egyenként 1700-2200 darabra csökkentik a nukleáris robbanófejek számát.

Decemberben lejár a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló orosz-amerikai START-1 szerződés, amely 6 ezerben maximálta a két ország által birtokolható atomrobbanófejek számát. Oroszország és az Egyesült Államok pénteken Rómában kezd tárgyalásokat az új, átfogó, kötelező érvényű hadászati fegyverzetcsökkentési egyezményről.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.