Emmanuel Macron európai újjászületést akar nacionalista befelé fordulás helyett

2019. március 4., 21:11

Szerző:

Emmanuel Macron francia államfő az európai újjászületést javasolja a nacionalista befelé fordulással szemben a májusi európai parlamenti (EP) választásokon a 28 EU-tagország lapjaiban kedden megjelenő, valamennyi európai állampolgárhoz intézett írásában. „A nacionalista befelé fordulás semmit nem javasol” – írja Emmanuel Macron, aki szerint ez a csapda fenyegeti egész Európát. A francia elnök ugyanakkor óva int a másik csapdától, a beletörődés status quójától is. Az európai állampolgárok elvárásainak teljesítésére Emmanuel Macron egy olyan európai konferenciát ígér, amelyen minden szükséges változásra javaslatot lehet tenni, tabuk nélkül, még a szerződések felülvizsgálatára is.

A francia elnöknek az Európai Unió reformjára a cikkben tett konkrét javaslatait - egyebek mellett egy, a demokráciák védelmét szolgáló európai ügynökség létrehozását, a schengeni övezet reformját, az európai pártok külföldi finanszírozásának betiltását, közös határrendőrség és EU-s menekültügyi hivatal létrehozását - hétfő este ismertette a francia hírügynökség.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).